Informacije

Adresa: JNA 136, 22400 Ruma
Telefon: 022/473-450
Fax: 022/471-484
E-mail: office@gasruma.rs
Dežurna služba: 063/511-556
Besplatan poziv: 0800-003-007
RADNO VREME
Radni dan: 07:00 - 15:00h
Subotom: 07:30 - 12:30h
RAD SA STRANKAMA
Radni dan: 07:00 - 14:30h
Subotom: 08:00 - 12:00h

Efikasna upotreba gasa

efikasna upotreba gasaUštede kod potrošnje gasa moguće je ostvariti na sledeće načine:
1. smanjenjem toplotnih gubitaka
2. ugrađivanjem savremenih trošila odgovarajućih karakteristika
3. efikasnom upotrebom uređaja te pravilnim rukovanjem i održavanjem

Smanjenje toplotnih gubitaka planira se već u izgradnji objekta pravilnom izolacijom podova, zidova i tavanica, ugradnjom kvalitetne stolarije tj. prozora i vrata, ali se može i naknadno odraditi kao što je to sve češći slučaj kod starijih objekata. Treba paziti:

•    da su sva stakla ispravna i nepropusna
•    da su ramovi vrata i prozora i naležuće površine nepropusni
•    da su kutije za roletne toplotno izolovane
•    da se provetravanje zimi izvodi potpunim i kratkotrajnim otvaranjem svih prozora u prostoriji kako se ne bi ohladili zidovi već samo zamenio ustajali vazduh

efikasna upotreba gasa grafikonNovi gasni uređaji imaju bolji stepen iskorišćenja, tj. iskoriste više energije. Takođe treba koristiti gasne uređaje odgovarajuće snage i vrste.
Za svaki prostor, zavisno od namene, preporučuju se optimalne stalne temperature koje bi trebalo održavati. Ovim se izbegava pregrevanje ili pothlađivanje prostorija, a time i neracionalno korišćenje gasnih uređaja (za svaki °C iznad neophodne temperature troškovi rastu bar 5%).

dnevni boravak

20°C

kuhinja

18°C

kupatilo

23°C

spavaća soba

16°C

WC

18°C

hodnik

15°C

ostave i stepeništa

ne greju se

Da bi se troškovi utrošenog gasa sveli na minimum trebalo bi:

•    preko noći u svim prostorijama sniziti temperaturu na oko 15°C
•    u prostorijama koje se ne koriste održavati temperaturu na ~10°C
•    iza grejnih tela postaviti toplotno - reflektujuće površine
•    odabrati dobar položaj grejnih tela sa stanovišta prenosa toplote
•    sprečiti gubitak grejnog medijuma (tople vode iz centralnog grejanja)
•    redovno održavati i čistiti gasne uređaje od prašine, kamenca i sl.
•    isključiti pilot plamenike u periodu kada to nije potrebno
•    podesiti gasne uređaje na odgovarajuću snagu (serviser)
•    način pripremanja hrane i posude optimizovati u pogledu korišćenja prirodnog gasa (kuvati u odgovarajućim posudama, sa poklopcem, odgovarajućeg prečnika i oblika dna posude, sa dovoljnom, ali ne i prevelikom količinom vode...)

004333353
Posetioci
3
Članci
315
Broj pregleda članaka
3854392

Vremenska prognoza

Kursna lista

Copyright © 2013. JP "GAS - RUMA" Ruma

Sva prava zadržana.

Vrati na početak