Uštede kod potrošnje gasa moguće je ostvariti na sledeće načine:
1. smanjenjem toplotnih gubitaka
2. ugrađivanjem savremenih trošila odgovarajućih karakteristika
3. efikasnom upotrebom uređaja te pravilnim rukovanjem i održavanjem
Smanjenje toplotnih gubitaka planira se već u izgradnji objekta pravilnom izolacijom podova, zidova i tavanica, ugradnjom kvalitetne stolarije tj. prozora i vrata, ali se može i naknadno odraditi kao što je to sve češći slučaj kod starijih objekata. Treba paziti:
• da su sva stakla ispravna i nepropusna
• da su ramovi vrata i prozora i naležuće površine nepropusni
• da su kutije za roletne toplotno izolovane
• da se provetravanje zimi izvodi potpunim i kratkotrajnim otvaranjem svih prozora u prostoriji kako se ne bi ohladili zidovi već samo zamenio ustajali vazduh
Novi gasni uređaji imaju bolji stepen iskorišćenja, tj. iskoriste više energije. Takođe treba koristiti gasne uređaje odgovarajuće snage i vrste.
Za svaki prostor, zavisno od namene, preporučuju se optimalne stalne temperature koje bi trebalo održavati. Ovim se izbegava pregrevanje ili pothlađivanje prostorija, a time i neracionalno korišćenje gasnih uređaja (za svaki °C iznad neophodne temperature troškovi rastu bar 5%).
dnevni boravak |
20°C |
kuhinja |
18°C |
kupatilo |
23°C |
spavaća soba |
16°C |
WC |
18°C |
hodnik |
15°C |
ostave i stepeništa |
ne greju se |
Da bi se troškovi utrošenog gasa sveli na minimum trebalo bi:
• preko noći u svim prostorijama sniziti temperaturu na oko 15°C
• u prostorijama koje se ne koriste održavati temperaturu na ~10°C
• iza grejnih tela postaviti toplotno - reflektujuće površine
• odabrati dobar položaj grejnih tela sa stanovišta prenosa toplote
• sprečiti gubitak grejnog medijuma (tople vode iz centralnog grejanja)
• redovno održavati i čistiti gasne uređaje od prašine, kamenca i sl.
• isključiti pilot plamenike u periodu kada to nije potrebno
• podesiti gasne uređaje na odgovarajuću snagu (serviser)
• način pripremanja hrane i posude optimizovati u pogledu korišćenja prirodnog gasa (kuvati u odgovarajućim posudama, sa poklopcem, odgovarajućeg prečnika i oblika dna posude, sa dovoljnom, ali ne i prevelikom količinom vode...)