Уштеде код потрошње гаса могуће је остварити на следеће начине:
1. смањењем топлотних губитака
2. уграђивањем савремених трошила одговарајућих карактеристика
3. ефикасном употребом уређаја те правилним руковањем и одржавањем
Смањење топлотних губитака планира се већ у изградњи објекта правилном изолацијом подова, зидова и таваница, уградњом квалитетне столарије тј. прозора и врата, али се може и накнадно одрадити као што је то све чешћи случај код старијих објеката. Треба пазити:
• да су сва стакла исправна и непропусна
• да су рамови врата и прозора и належуће површине непропусни
• да су кутије за ролетне топлотно изоловане
• да се проветравање зими изводи потпуним и краткотрајним отварањем свих прозора у просторији како се не би охладили зидови већ само заменио устајали ваздух
Нови гасни уређаји имају бољи степен искоришћења, тј. искористе више енергије. Такође треба користити гасне уређаје одговарајуће снаге и врсте.
За сваки простор, зависно од намене, препоручују се оптималне сталне температуре које би требало одржавати. Овим се избегава прегревање или потхлађивање просторија, а тиме и нерационално коришћење гасних уређаја (за сваки °Ц изнад неопходне температуре трошкови расту бар 5%).
дневни боравак |
20°C |
кухиња |
18°C |
купатило |
23°C |
спаваћа соба |
16°C |
WC |
18°C |
ходник |
15°C |
оставе и степеништа |
не греју се |
Да би се трошкови утрошеног гаса свели на минимум требало би:
• преко ноћи у свим просторијама снизити температуру на око 15°C
• у просторијама које се не користе одржавати температуру на ~10°C
• иза грејних тела поставити топлотно - рефлектујуће површине
• одабрати добар положај грејних тела са становишта преноса топлоте
• спречити губитак грејног медијума (топле воде из централног грејања)
• редовно одржавати и чистити гасне уређаје од прашине, каменца и сл.
• искључити пилот пламенике у периоду када то није потребно
• подесити гасне уређаје на одговарајућу снагу (сервисер)
• начин припремања хране и посуде оптимизовати у погледу коришћења природног гаса (кувати у одговарајућим посудама, са поклопцем, одговарајућег пречника и облика дна посуде, са довољном, али не и превеликом количином воде...)